Dag 10, 24 juni 2026, van Holenstein naar Brandegg

24 juni 2026 - Grindelwald, Zwitserland

Het laatste echte vakantiedag-verslag. Morgen reizen we terug. Misschien dat ik dan nog wat schrijf, maar eigenlijk hoop ik dat ik niets te schrijven heb, en alles morgen voorspoedig verloopt. Beetje spannend is het wel, reizen op de mogelijk heetste dag (tot nu toe).
Maar nu eerst vandaag.
De ochtend werd besteed aan een ontbijtje binnen, boodschappen voor onze terugreis, en de toerist uithangen in het dorp. Het is allemaal vreselijk duur. Een t-shirt met een opdruk van een wandelende vrouw bijvoorbeeld, 50 franc. Ongeveer 55 euro. En je ziet dat er niet aan af. In de eerste jaren dat ik in Zwitserland kwam, waren er kwalitatief veel mooiere dingen te koop. T-shirts met daarop met de hand geborduurde bloemen bijvoorbeeld. Zijn nu niet meer te koop. Je moet echt goed zoeken wil je iets vinden waar je wat aan hebt. Ik heb uiteindelijk een nieuw stoffen opnaaiding voor op mijn rugzak gekocht. (Ik weet werkelijk niet hoe je zo'n ding noemt).

Opnaaiding

Op het programma staat vandaag een wandeling van Holenstein naar Brandegg. Holenstein ligt halverwege de Männlichenbaan, en vanuit een verslag van 2018 weten we, dat het een schaduwrijke wandeling is. Dat is met 30 graden of meer geen verkeerd plan.
De gondelbaan naar Männlichen blijkt een jaar of 5 geleden te zijn vernieuwd: een nieuw startpunt (Terminal) en nieuwe cabines. Dat is de reden dat wij het nu wel weer aandurven. In de cabines kunnen nu 10 mensen, tegenover 2 toen, en de cabines hangen veel stabieler door een andere arm. We genieten er zelfs van.

Kabelbaan Männlichen De nieuwe Männlichenbaan

We stappen dus op Holenstein uit en beginnen om 12.10 aan een vrij steile afdaling met los gruis. We kijken mooi uit op Grindelwald beneden.

Uitzicht op Grindelwald vanaf Holenstein

Er is bij de afdaling het eerste stuk nog veel zon. Gelukkig lopen we na een poos een bomenrijk gebied in. Dit loopt echt veel beter.

Corina loopt op alp Bosrijk

Onderweg zien we, weer van bovenaf, een pracht van een Rode Wauw.

De Zwitsers hebben op deze route op de juiste plekken bankjes gezet. Net als je een grote klim hebt gedaan, in de volle zon, staat er een bankje in de schaduw. Daar maken we vandaag gretig gebruik van. Dat het bij een selfie niet altijd lukt om op tijd te zitten voor de foto, bewijst dit plaatje :-)

Net niet op tijd

Wat jammer is van deze wandeling is, dat je continu het geluid hoort van de Eiger Express, de kabelbaan naar de Eigergletscher. Een altijd aanwezig gezoem.

Eiger express vanaf wandeling holenstein brandegg Hier hangt een bakje van de Eiger Express, met op de achtergrond de Eiger

Onderweg zien we wat stroompjes en een wat grotere waterval, de Wargistalbach. Een hond is onderweg in een stroompje neergestreken, om zijn poten te koelen.

Hond in beek

Wij koelen ons ook aan de waterbakken onderweg, die gevuld worden met bergwater. De pet wordt na gemaakt, en de doek die ik steeds om mijn nek of om mijn voorhoofd heb.

Annemarie maakt pet en doek koud en nat

Bij Brandegg, waar we om 15:45 aankomen, drinken we wat bij het 6 jaar geleden geopende restaurant. Een vlinder landt op de tas van Corina, en lijkt niet meer de kracht te hebben om verder te vliegen. Het lukt daadwerkelijk om het beestje wat water te laten drinken uit mijn dop.

Vlinder te drinken Corina geeft vlinder te drinken Corina geeft de vlinder te drinken.

Bij Brandegg lukte het in 2018 niet om een kaartje te kopen, en dat lukt vandaag weer niet: de zon staat zo op de kaartjes automaat, dat je er niets op ziet. We worden gelukkig niet gecontroleerd. Het is ook nog even onduidelijk welke kant het treintje opgaat vanaf Brandegg, omdat er geen conducteur is (wat mazzel was) en de machinist geen woord over de grens spreekt. Maar we gaan de goede kant op.
In Grindelwald aangekomen, na bijna 10 kilometer lopen vandaag, is het nog een hele toer om thuis te komen. Het is bloedheet in de bus, die ook nog eens lang blijft staan bij Terminal. Half zes zijn we weer bij het appartement, en een koel alcoholvrij biertje en wat zoute pinda's, brengen ons weer bij onze positieven.
Er staat veel wind, dus de kaasfondue van vanavond wordt binnen in ons appartement gegeten. Niet erg, daar is het veel koeler.

Dit was het dan even voor nu. Tien dagen verslag. We hebben een super fijne tijd gehad. Heel leuk dat jullie meelazen, en reacties gaven!

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

1. Michaëla:
    24 juni 2026
    Wat dacht je van embleem?
    Het leest als een erg warme dag voor jullie. Toch stoer dat jullie de wandeling hebben gedaan.
    Voor morgen alvast prettige reis hopelijk!!!!
  2. Irma MC:
    Goede reis naar huis!
  3. Margriet&EJ:
    24 juni 2026
    Dat was een topvakantie! Fijn dat we dankzij je blog weer konden meereizen!
    (ChatGPT zegt trouwens: zo'n stoffen embleem wordt meestal een badge, opnaaibadge of geborduurde patch genoemd.
    Specifiek voor toeristen die ze op een rugzak, jas of reisvest naaien, hoor je vaak:
    Patch (Engelse term, tegenwoordig heel gebruikelijk)
    Opnaaibadge
    Embleem
    Souvenirpatch (als het een herinnering aan een land of plaats is))
  4. Kirsten van Pruissen:
    24 juni 2026
    Hopelijk komen jullie na al die wandelingen uitgerust terug. Het was in ieder geval heerlijk om jullie belevenissen te volgen en de plaatjes waren verkoelend. Goede reis naar huis!
  5. John de Best:
    24 juni 2026
    Goede terugreis met hopelijk kans om de benen rust te geven.
  6. Johan Stip:
    24 juni 2026
    Wat was dat alweer een prachtige dag. Morgen een goede reis naar huis!
  7. Marieke de Bruin:
    25 juni 2026
    Hoi meiden,
    Wat een prachtige vakantie hebben jullie gehad! Super dat het er uiteindelijk tóch van is gekomen. En dan meteen wandelen voor gevorderden: elke dag op pad voor flink wat kilometers onder tropische omstandigheden 🥵😅
    Een héél goede reis naar huis gewenst, zonder gedoe en mét werkende airco in alle treinen 🍀
    Groetjes uit een klam en heet Dordrecht 👋🏻👋🏻